Şeyma Sözen yazdı:
“Yalnız ölüm yalan söylemez!
Ölümün varlığı bütün vehim ve hayalleri yok eder. Bizler ölümün çocuklarıyız, hayatın aldatmacalarından bizi o kurtarır.“
Merhabalar.
Esere başlamadan önce yazar hakkında biraz bilgi vermenin yararlı olacağını düşünerek yazarı kısaca sizlere tanıtacağım:
Modern İran Edebiyatının babası olarak tanımlanan Sadık Hidayet, aynı zamanda bu edebiyatın en iyi psikoloji yazarı olarak da nam salmıştır. Okulla ilgili de birçok sıkıntı yaşamış olan yazar, okumuş olduğu bölümleri çeşitli sebeplerden ötürü yarıda bırakmıştır. Okuldan sonra İran’a dönmüş ve memurluğa başlamıştır. Depresif bir ruh hali vardı.
Bir zamanlar Budizm’e olan merakından dolayı Hindistan’a gitmiş ve orada edindiği gözlemlerle en çok ses getiren eserini yani şu an incelemeye çalıştığım “Kör Baykuş’u” yazmıştır. O yoğun psikolojik tahlilleriyle Doğunun Kafkası olarak - ki Kafka ile ölümleri de birbirine çok benzer- tüm edebiyatta ses getiren eserlere imza atmıştır.
Kör Baykuş; geçmiş ile gelecek arasında kalmış, aşkın varlığından çok yokluğuyla hayat bulan bir adamın tüyler ürpertici hikayesidir. Eserde kahramanların isimlerine rastlamak neredeyse olanaksızdır. Çünkü yazar seçmiş olduğu kişilerin kişisel benliklerinden ziyade ruhlarıyla ilgilenir. Başkahraman, kalemden figürler yapar ve çizdiği kızın gözlerine aşık olur. Çizmiş olduğu bu kızı gerçek hayatına dahil etmeye çalışır.
Baştan sona hayallerle örülmüş fakat gerçek hayattan da kopamayan bu yaşam öyküsü sizi soluksuz bir maceraya sürüklüyor.
Maceraperestlere şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder